Ursäkta röran, vi bygger om!

Jenny monterar IKEA Bestå

Efter flytt från en 1,5a på 48kvm i Svartbäcken till en 4a på 104kvm på Fyrisvall blir det glest när man breder ut sitt möblemang i lägenheten. Vi bestämde oss för att försöka ta möbleringen stegvis och investera i kvalitetsmöbler med mysig design den här gången, inget billigt skräp med plastig känsla alltså. Förra månaden hittade vi en lång fin bänk till TV-rummet, från David Design som vi lyckades få riktigt bra pris på eftersom den stått som skyltexemplar på Vålamagasinet. Den här månaden hade vi tänkt ställa en skänk mot en av väggarna i vardagsrummet för att kompensera för det stora antal skåp och förvaringsutrymmen som fanns i den tidigare lägenheten. Vi planerade ett antal besök på möbelbutiker i stigande exklusivitet. Först åkte vi till Chilli och Jysk, eftersom vi i förhand hade tittat ut ett par snygga skänkar på nätet. Tyvärr var det endast ett par produkter i butikernas sortiment som verkade hålla måttet, varav inget var en skänk. Vi åkte vidare mot IKEA med planen att sedan besöka Vålamagasinet. På IKEA hittade vi visserligen ingen skänk, men väl en otroligt snygg installation av skåp som vi blev inspirerade av.

Där började det största projektet med nya lyan sedan flytten från Svartbäcken. Jag vill passa på att be om ursäkt till alla grannar som fått stå ut med ihärdig betongborrning från vår sida. Vi bjuder på kaffe vid anmodan!

Martin stolt över IKEA Bestå

Vårt nya lagringssystem består av sju väggmonterade skåp av typen Bestå som dessutom bildar ett antal hyllfack sinsemellan. För att montera skåpen köpte vi ordentliga pluggar och skruv, samt nya fina borrstål. Vi provmonterade den första hyllan i går kväll (ursäkta!) med hjälp av Daniel, som hade en del praktiska tips och en laddbar borrmaskin och skruvdragare med hammarfunktion. Idag var det dags att sätta upp hela installationen, något som skulle visa sig ta längre tid än vi hade tänkt. Redan vid skåp nummer två stötte vi på patrull, närmare bestämt armeringsjärn. Det är relativt ovanligt att man gör det eftersom det sitter i stora rutnät och det är inte särskilt sannolikt att man skall träffa på ett när man borrar. I vårt fall fanns det inget alternativ till att montera annorlunda, så vi rådfrågade på Bauhaus. Svaret blev att införskaffa borrstål för stål. Om du skulle råka ut får något liknande kan det vara värt att fundera på att flytta hålet istället, speciellt om hålet ligger i mitten av en bärande vägg. I vårt fall var hålet 5 cm från kanten av väggen och knappast strukturellt kritisk, men vi lyckades istället hitta en armeringstråd som var installerad i betongen med extrem noggrannhet à la vattenpass, eftersom vi träffade på samma armering ytterligare två gånger av två möjliga försök. Totalt gick det åt tre borrstål för stål och vi betämde oss för att skaffa ett extra för betong då det andra slitits så mycket av att hitta armering.

Slutvis vill jag påpeka att även om våra försök att hitta pålitiliga designmöbler på Chilli och Jysk inte gick hem så kan IKEA duga gott, om man inte väljer det tunnaste i sortimentet. Vi är i vilket fall som helst mycket nöjda med vår installation. Vi har redan hunnit pynta hyllorna med en dalahäst vi fick när vi gifte oss (det blir inte svenskare än så) och tre favoriter whisky från Bruichladdich och Port Charlotte!

3 reaktion på “Ursäkta röran, vi bygger om!

  1. Katarina

    Skitsnyggt, själv varit inne på samma spår, men med vitrinskåps dörrar på 2 av de större skåpen…

    Nu när jag ser ert blev jag helt förälskad!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>