Kontrast till vinterväder

Hela veckan har jag gått och klurat på vad för typ av bild jag borde ta. Somliga dagar har det varit strålande väder och klar himmel. Jag har sett klart lysande blå himmel på promenad strax efter solnedgången och lågt motljus på promenad strax efter lunch med härliga kontraster i det skarpa ljuset. Lagom till helg, och tid att ställa upp stativ mulnade det istället upp ordentligt med yrsnö i blåsten och gråvit himmel.

Inget av de tilltänkta motiven passar in i vädret som helt verkar sakna kontrast. Istället tog jag bilen till moskén för att dokumentera lite nutidshistoria. Kanske kan en kärleksbombad moské i sig vara kontrast till det hårda vintervädret. Det fick även bli en möjlighet att prova ett nyligen införskaffat vidvinkelobjektiv i zoom från 10 till 22 mm.

Exponering

I yrsnön skulle det inte bli många exponeringar innan linsen snöat igen. Med den tanken ställdes kameran på tidsautomatik. Snabbt upp med stativet för att knäppa en bild, med ljusmätning ett halvt steg upp, vilket skulle visa sig inte vara tillräckligt för att kompensera den ljusare än mellangrå mätpunkten. Det hade nog varit smidigare att ställa manuellt i alla fall, eller att testmäta i förhand genom bilrutan för en hint om läget.

Tidsautomatik plus ett halvt steg (1/30 s)
Tidsautomatik plus ett halvt steg (1/30 s)

När den vita himlen visar sig ha färg i den begynnande skymningen, med viss underexponering, blir vinjetteringen i vidvinkeln uppenbar. Det är mörkare rund centrum av bilden. Vid 1/30 s ser man fortfarande enskilda snöflingor, även om deras bana håller på att bli så lång att det börjar bli svårt att skilja dem åt.

Efterarbete

Med ytterligare korrigering av exponeringen, ett halvt steg, upplevs bilden ungefär som på plats, men med något tryckta färger. Jag väljer ändå att inte ändra på färgbalansen, för att bibehålla känslan av skymning. Den lilla kromatisk aberration som finns i exponeringen försvinner istället med ett enkelt knapptryck.

Uppexponerad ett halvt steg
Uppexponerad ett halvt steg

När ljuset breder sig längre ut över himlen är inte vinjetteringen lika påtagande. Nu kan man istället välja att störa sig på komposition eller perspektiv.

Vecka 2 – Moskén i yrsnö

Mindre än en minut dröjer det, efter att jag rullat in på parkeringen vid den kärleksbombade ingången till moskén för kvinnor, innan en polisbil dyker upp med två patrullerande poliser som undrar vad jag håller på med. ”Jag tar en bild i veckan” förklarar jag och visar på displayen. De menar att det är en slump att vi är där samtidigt, men det framgår att moskén efter tidigare attentat är ett skyddsobjekt.

Moskén i yrsnö
Moskén i yrsnö {Copyright © 2015 Martin Korinth}

Bilden är tagen med Canon EOS 500D och ett EF-S 10-22 mm zoomobjektiv.

  Tid     2015-01-10 14:45
  Plats    N 59° 52.461' E 17° 38.825'
  Brännvidd  16 mm
  ISO     400
  Bländare  f/4.0
  Slutartid  1/30 s

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>