Artificiellt ljus om natten

Fotografering om natten har alltid fascinerat mig och det är oftast efter skymning jag tänker att det finns en bild i det jag iakttar. Kanske är det för att mörkret döljer störande element, eller möjligen för att mörkret verkar ta bort all stress som bidrar till andra tankar.

När jag passerade gångbron från Fyrishov en kväll tänkte jag tanken igen; Här finns det nog en bild! Och det borde gå bra att prova lite olika brännvidder för olika perspektiv. Bron lyses upp av sex traditionella glaskupor på lyktstolpar, men över vintern sitter det även ledljus på utsidan av mittpartiet. Effektfull belysning kanske?

Exponering

Vidvinkel blev första konfigurationen i det glesa slaskvädret. Snarare av lathet än artistisk dragning placerade jag mig längs kanten på bron. Det visade sig nämligen vara oerhört svårt att centrera 10 mm brännvidd över en linje som uppenbarligen inte var rät. Efter ett par försök bytte jag objektiv och flyttade jag mig bakåt för att exponera motsvarande bild i svag tele om 100 mm brännvidd.

Vid brännvidd 10 mm och bländarvärde f/4.0 kom jag fram till att 4 s slutartid väl återgav himlens intensitet. Detta motsvaras av 6 s slutartid för bländarvärde f/5.6 vid 100 mm brännvidd.

Vidvinkel (10 mm)
Vidvinkel (10 mm)
Tele (100 mm)
Tele (100 mm)

En tanke som slår mig är hur fullkomligt nedsmutsad himlen blir av det artificiella ljuset, i båda brännvidderna, när blålila återges av en brungul sörja.

Efterarbete

Det är slående hur stor skillnad perspektivet gör för motivet, men ännu mer slående är den artificiella belysningen. Trots att bakgrundsbelysningen är så gott som identisk stjäl belysningens intensitet fullkomligt uppmärksamheten från motivet. Hur skulle det vara om man kompenserade för detta?

Tele nedexponerat två steg
Tele nedexponerat två steg
Vidvinkel nedexponerat två steg
Vidvinkel nedexponerat två steg

Två steg verkar vara lagom för att få balans mellan den artificiella belysningen och ljusläckaget från staden i himlen, i telebilden. I vidvinkelbilden ger motsvarande manöver ett påfallande mörker, och det går knappast urskilja gångbrons sträckning.

Kanske finns det ändå en poäng i att öka mörkret för att ge en tydligare upplevelse av natt…

Vecka 3 – Bort från Fyrishov

Snön faller sakta ner och blir regn när den träffar marken. Bilden är i efterhand kompenserad med ett halvt stegs nedexponering. Trots att det är sent kommer det fortfarande besökare från sim- och sporthallen för att passera gångbron, men inte under de fyra sekunder som ljuset samlas in av kamerans sensor.

Bort från Fyrishov {Copyright 2015 © Martin Korinth}
Bort från Fyrishov {Copyright 2015 © Martin Korinth}

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>