Djup i vidvinkel

Med teleobjektiv är det relativt lätt att skapa intressant bakgrundsoskärpa. Det gör man genom att ställa skärpan nära motivets avstånd, med ett lågt bländarvärde. Det motsatta gäller gäller vid fotografering med vidvinkel.

Som en tumregel gäller att fokus vid ett avstånd omkring 100 gånger högre än brännvidden på objektivet, går mot oändligheten. För ett vidvinkelobjektiv med brännvidden 10 mm skulle det innebära att allt längre bort än en meter ligger i fokus, förutsatt att fokus är ställd på det avståndet. Med stativ ligger de flesta tänkbara motiv längre bort än en meter, vilket i sin tur innebär att det borde vara helt ointressant att variera bländare för ökat skärpedjup.

Exponering

Bilderna nedan är tagna i rask följd med varierad bländare och kompenserad slutartid, under identiska ljusförhållanden, med stöd av ett stativ.

Bländare f/f4 Slutartid 1/500 s
Bländare f/f4 Slutartid 1/500 s
Bländare f/f16 Slutartid 1/30 s
Bländare f/f16 Slutartid 1/30 s

Vid en första anblick ser bilderna helt identiska ut, men redan när jag scrollar bilderna på displayen på kameran märker jag att det är något i ljussättningen som skiljer. Det syns bättre i ett utsnitt ur respektive bild. Lågt bländervärde verkar gynna detaljer i lågdager medan högt bländarvärde istället verkar gynna detaljer i högdager.

Bländare f/4 Slutartid 1/500 s
Bländare f/4 Slutartid 1/500 s
Bländare f/16 Slutartid 1/30 s
Bländare f/16 Slutartid 1/30 s

Det är frågan om mycket små variationer, och det blir därför svårt att räkna bort andra bidragande faktorer.

Vecka 4 – Seminariets långsida

Det är dags för lunch. Dottern har precis fått hjälp att bygga en snögubbe och med en pulka jämnat ut snön i slänten vid sidan av Seminariet. Inte långt härifrån skall det enligt plan smällas upp nya bostadshus. Fotbollsplanen som ligger nedanför slänten skall få stå kvar, intakt. Bilden är tagen med 10 mm vidvinkel, rakt exporterad från kameran, eftersom laddaren till den bärbara datorn med installerat redigeringsprogram lyckats med att få fötter. Det kommer en polerad version inom kort.

Seminariets långsida {Copyright 2015 © Martin Korinth}
Seminariets långsida {Copyright 2015 © Martin Korinth}

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>