Rörelse för att väcka intresse

Det finns inget som är mindre motiverande än mulet väder i kombination med snö. Hundratals (eller i alla fall tiotals) tilltänkta motiv som verkar intressanta blir helt blasé. Därför bestämde jag mig för att istället gå ut att leka med gräsänderna utanför.

Nu tror jag inte att jag är den första att komma på tanken att fotografera en gräsänder, men de får duga i mitt lilla experiment med slutartider.

Exponering

Med ett vindvinkelobjektiv kan nästan hela flocken fångas, och med lite tur går det få med rörelse hos några individer samtidigt som andra står helt still i kylan. Dags att skruva upp exponeringstiden.

1/30 s
1/30 s

Vid 1/30 s blir det i mina ögon en tråkig bild, med till synes oönskad rörelseoskärpa, men vad händer om exponeringstiden blir längre?

1/6 s
1/6 s

Vid 1/6 s blir rörliga individer ordentligt oskarpa, vilket skapar dynamik i flocken.

1 s
1 s

En hel sekund kan lätt bli för lång tid för att utläsa något intressant, men efter några exponeringar fastnade följande gump på sensorn. För visst är det inte längre de skarpa änderna som ligger i fokus?

Vecka 5 – Gräsänder på Fyrisstrand

Med en burk havregryn i fickan ställde jag upp stavivet på lägsta nivå och väntade. Nyfiket kom några närmre redan från början, men först när det låg havregryn på marken gick det få rörelse på mer än några enstaka individer, i kylan. Träden lämnar ett tydligt rörelseavtryck av vinden vid en sekunds exponering och det finns bara en and i bilden.

Gräsänder på Fyrisstrand  {Copyright 2015 © Martin Korinth}
Gräsänder på Fyrisstrand {Copyright 2015 © Martin Korinth}

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>