Exponering av motljus

Idag fanns ideala förhållanden för knäppande av en bild planerad sedan ett par månader tillbaks, med klar himmel och lysande sol. Det var bara det att jag hade räknat fel på tiden eftersom dygnet blivit längre. Dessutom hade platsen förändrats, till det bättre?

Den ursprungliga planen var att få ett lågt stående motljus i rutorna på industrilokalen, med spännande reflexer. Väl på plats fanns istället en lagom hög sol, och is hängande från taket.

Exponering

Efter tips från en kollega tog jag hjälp av griden i förehandsvisningsläget för att räta bilden innan jag knäppte följande serie exponeringar.

1/125 s
1/125 s

1/250 s
1/250 s

Jag är van att överexponera för att i efterhand korrigera, men det är förljust även i displayen, med den exponering som markeras som ett steg för högt vid 1/125 s. Även 1/250 s, som kameran föreslår, blir för ljus där motljuset är som intensivast i glasets reflektioner i längs den vänstra kanten.

1/500 s
1/500 s

1/1000 s
1/1000 s

Vid 1/500 s exponering glider fokus från väggen in i reflektionerna i glaset. Ytterligare ett steg, vid 1/1000 s får istapparna ett tydligare ljusspel. Nu är det mest en smakfråga var man skall stanna. Jag föredrar det alternativ som tydligt signalerar att det fortfarande är dag, med en klarblå himmel.

Vecka 6 – Vintersol över Skebogatans tegellänga

Det är eftermiddag och solen står i 30 graders vinkel. Den lyser i rät vinkel längs med tegelväggen mot mig. Med motljusskydd och riktning bort från solen, mot väggen, fångas istället reflektionerna. Två olika förbipasserande undrar om jag tänkt använda teleobjektiv för att fånga istapparna, eller om jag gått förbi tidigare och planerat återvända för detta. En av gissningarna ligger mycket nära sanningen.

Vintersol över Skebogatans tegellänga  {Copyright 2015 © Martin Korinth}
Vintersol över Skebogatans tegellänga {Copyright 2015 © Martin Korinth}

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>