Rätt mängd artificiellt ljus

Att fotografera med ljus som utgångspunkt är helt i min smak, att inte primärt leta efter motiv, utan platser med intressanta ljusförhållanden. Därför blir jag inte förvånad när jag finner mig själv på ytterligare en plats med hårt dagsljus eller skumt skymningsljus, eller för den delen helt i avsaknad av naturliga ljuskällor.

Idag hade jag tänkt fotografera Fyrisvallsgatan i vidvinkel och fånga gatans mix av bostadshus och industrilokaler i den blå timmen. Det är den stund på mellan solnedgång och natt då himlen tecknar sig (mörkt) lysande blå för ögat. Det tog flera exponeringar innan jag började tröttna på gatulyktorna, som fullkomligt smutsade ned kvällsljuset i kamerans sensor. Istället hittade jag…

Exponering

Det är inte all artificiell belysning som tecknar med ett smutsigt orangegult sken. Halogen och LED kan ofta återge ett ljus som påminner om dagsljus, men hur ska det mätas för att ge känslan av sen kväll eller natt?

1/4 s
1/4 s

1/8 s
1/8 s

Vid 1/4 s exponering tycker kameran att ljuset är ok, men platsen känns onaturligt upplyst och det motsvarar inte alls den ljusintensitet ögat uppfattar. Ett steg ned på 1/8 s utvecklas kontrasten i teglet något och alla detaljer återges fortfarande tydligt.

1/15 s
1/15 s

1/30 s
1/30 s

Nedexponering till 1/15 s ger en tydligt känsla av kväll/natt, men får detaljer att abrupt försvinna utanför den direkt belysning. Ytterligare nedexponering om ett steg, till 1/30 ger mörkret en intensitet, som om den hade en källa och riktning, vilket bidrar till en helt onaturlig känsla.

Efterarbete

Nu gissar jag att det skulle gå bra att arbeta med samtliga bilder utom möjligen den lägsta nedexponeringen, som kanske inte innehåller tillräcklig färginformation, men valde i min enfald den bild jag trodde låg närmst önskad ljussättning, den bild som tilltalade mig mest.

Korrigerad ljusbalans
Korrigerad ljusbalans

Ljusbalansen har korrigerats genom att höja skuggornas ljusintensitet, och på så vis lyfta fram det rör som går genom bilden. Dessutom har tonkurvan justerats med avsikten att minsta skillnaden mellan ljus och mörker kring ljuskäglorna.

Ursprungsmaterialet är bilden exponerad 1/15 s, men resultatet upplevs ligga närmre bilden exponerad 1/8 s. Den stora skillnaden märks vid ljuskällorna och de direkta reflektionsytorna för ljuset, som läcker mindre. Det lyfter linjen som röret på utsidan av pelaren utgör.

Vecka 7 – Qmeds tegelpelare

Dagtid står pelaren inte ut särskilt, en del av byggnaden som utgör fronten av Qmeds industrikomplex bara. På kvällen och om natten får den sin textur av den effektfulla halogenbelysningen.

Qmeds tegelpelare {Copyright 2015 © Martin Korinth}
Qmeds tegelpelare {Copyright 2015 © Martin Korinth}

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>