Rätt fokus via underexponering

Ett vanligt trick för att lägga fokus på intressanta element är att se till att lägga det som är ointressant i oskärpa. Eftersom jag är mer intresserad av ljus än detaljer händer det att jag gör detsamma med mängden ljus. Låter ointressanta objekt försvinna ur fokus som siluetter i periferin.

Exponering

Exponering av vatten brukar kunna vara en utmaning, med anledning av att det reflekterar ljus bra, men det ger också något att arbeta med.

1/60 s
1/60 s

1/125 s
1/125 s

1/250 s
1/250 s

Skärpan är satt till förgrunden, men fokus hör inte nödvändigtvis hemma där. Den första bilden är riktigt exponerad sett till färgåtergivning förgrunden, men det saknas ett färgdjup i vattnets reflektioner. Jämför gärna detaljerna i förgrunden och hur fokus flyttas mot vattnet med gradvis underexponering. Själv fegar jag ur och fastnar för ett stegs underexponering, även om den blå himlens reflektioner i det sista alternativet tilltalar mig starkt.

Vecka 8 – Högvattennivå på Fyrisstrand

Snön har smält och vattnet forsar ner längst Fyrisån. Pilträden, som normalt sett står några meter från vattenbrynet är nu väl dränkta i den temporärt breddade ån.

Högvattennivå på Fyrisstrand {Copyright 2015 © Martin Korinth}
Högvattennivå på Fyrisstrand {Copyright 2015 © Martin Korinth}

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>